Bullets

Tioåriga Abdi bor i ett utsatt område, han har lätt för sig i skolan och uppmuntras av sin lärare Ali, själv från en liknande bakgrund. Men när Abdis kompis Bashir ombeds att börja langa åt det lokala gänget dras han allt djupare in den kriminella världen runt omkring honom. Bashir får snabbt problem och Abdi tvingas hjälpa honom., Men samtidigt råkar han avslöja gängets gömställe för ett rivaliserande nätverk. En i gänget dödas och Abdi får skulden. I den upprörda stämningen efter skjutningen får Abdi uppdraget att hämnas …

”Bullets är ett projekt som sprungit ur mina egna erfarenheter som lärarvikarie i Järvaområdet utanför Stockholm. När jag började arbeta där var det ett relativt segregerat område, men inte i närheten av vad det skulle vara tio år senare. Runt 2017 eskalerade vapenvåldet i en oroväckande takt, och jag fick kontakt med lärare och socialsekreterare som jag kände sedan tidigare. Jag började intervjua dem för vad jag då trodde var en dokumentär, men insåg snart att för att gestalta den historia jag hade i huvudet var projektet tvunget att vara en spelfilm, särskilt efter att jag bestämde mig för att berätta historien från en 12-årig pojkes synvinkel. I slutändan bygger Bullets mycket på research, men jag tror också att vi genom den fiktionaliserade berättelsen kommer åt en djupare och en mer nyanserad bild man inte möter i medierna: om hur det är att växa upp i en miljö som inte låter dig förbli barn och där vuxenvärldens brister ständigt tvingar nya generationer in i ett liv i utanförskap.” – Peter Pontiki, regissör.

Regi: Peter Pontikis Land: Sverige 2023  Längd: 95 min Språk: svenska

Filmhandledning från Svenska Filminstitutet