Samtalsledare Göteborg/Kungälv/Uddevalla

JAN SHERMAN
Jan Sherman har en lång karriär inom media som journalist, programledare och redaktör. Den senaste tiden har han valt att engagera sig i demokratins framtid och på vilket sätt den är hotad och är för tillfället aktuell med filmen Make democracy great again . Jan kommer att finnas på plats vid visningen av filmen på bio Capitol och samtala med publiken, samt berätta om varför det är så viktigt att värna demokratin just nu.Foto: Karl Gabor – samtalet tyvärr inställt

REBECCA BRANDER

Rebecca Brander är regissör, fotograf och producent. Hon har bl. a medverkat som fotograf i skapandet av Catwalk – Från Glada Hudik till New York och just nu är hon aktuell som regissör och manusförfattare till filmen Det kunde varit vi som beskriver hur det varit att leva med funktionsvariation ur ett historiskt perspektiv. Rebecca kommer att finnas på plats efter visningen av Det kunde varit vi på Hagabion.

Foto: Magnus Laupa

GRETA STOCKLASSA
Greta Stocklassa är filmare och för närvarande bosatt i Prag, där hon har studerat till dokumentärfilmare vid Film and TV school of Academy of performing arts. Just nu är hon aktuell med filmen Blix not Bombs som beskriver ett personligt möte med Hans Blix och söker svar på frågan om varför människan verkar vara oförmögen att skapa långsiktig fred. Greta kommer att finnas med på länk efter visningen av Blix not bombs på Hagabion.
HELENA LINDHOLM                 

Helena Lindholm är professor i freds- och utvecklingsforskning vi Göteborgs universitet och undervisar för närvarande i Internationella relationer och Mellanösternstudier.  Hon har ett speciellt intresse för Mellanöstern, Palestinakonflikten, olika aspekter av den palestinska situationen, särskilt det palestinska flyktingskapet, men också identitet och motstånd. Helena kommer att samtala med publiken efter filmen The Teacher på bio Capitol.

SIRI WESTBY

Siri är i grunden Europavetare och arbetar verksamhetsledare vid den ideella organisationen MiM Kunskapscentrum i Göteborg.

MiM har i över tjugo års tid arbetat med inkluderingsfrågor. Här har Siri bland annat jobbat med att lyfta och möjliggöra ungas egna initiativ för att på riktigt skapa meningsfulla aktiviteter med och för unga. Arbetet präglas av mänskliga rättigheter och demokratiska mötesplatser. Under MRF i Uddevalla berättar Siri om sitt arbete med att stärka och möjliggöra att unga får ta plats i staden.

 
KADIR MERAL
Kadir arbetar som författare, föreläsare och standup komiker. Han är född i en kurdisk by i sydöstra Turkiet, kom som 14-åring till Sverige och hamnade så småningom i Kungälv. Han släppte 2019 sin debutroman ”Pojken som följer sin skugga” som handlar om det mellanförskap många nyanlända går igenom. 2021 släpptes hans senaste bok ”Mullbärsträdet i Aleppo”. Kadir kommer att samtala med publiken efter visningarna av Kaptenen och The old oak på biograf Trappan i Kungälv.
MINI-MARIA VÄSTRA

Efter filmen Bye Bye Boredom i Kungälv kommer personal från Mini-Maria att föra ett samtal med publiken. Mini-Maria vänder sig till ungdomar och unga vuxna upp till 21 år som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger samt deras föräldrar eller anhöriga. De som kommer finnas med från Mini-Maria är Helén Holmertz, socionom, Charlotte Ahnsberg, leg sjuksköterska och Anne Mäkinen, leg psykolog

BIRGITTA NIKLASSON

Birgitta Niklasson arbetar på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet där hon bl. a leder ett VR-finansierat forskningsprojekt om visselblåsning i svenska politiska partier.

Birgitta kommer att hålla i en diskussion och berätta om vad visselblåsarlagen och meddelarfrihet innebär efter filmen Så länge hjärtat slår på bio Capitol och Blå Stället i Angered.

RÄDDA BARNEN

Representanter från barnrättsorganisationen Rädda Barnen Sverige, anställda och föreningsengagerade, kommer att presentera utvalda filmer under festivalen och leda samtal om frågor som rör barns rättigheter efter filmvisningarna med publiken. Rädda Barnen finns med efter filmvisningarna av Kaptenen och  Scrapper.

YLLKA SHEQIRI

Yllka Sheqiri kom till Sverige under 1990-talet som fyraåring, dotter till politiska flyktingar från Kosovo. Idag är hon verksamhetsledare vid MiM Kunskapscentrum, en organisation som arbetar för att främja ungas (fokus på utrikesfödda) organisering genom utbildnings- och integrationsinsatser. Utöver sitt yrkesliv är hon en publicerad poet som i sitt skapande ofta behandlar teman kring flykt och integration.Yllka kommer att hålla i ett samtal efter filmen The old oak på Hagabion.

JIENNY GILLERSTEDT

Jenny är samtidsarkeolog och jobbar som utställningsproducent på Bohusläns museum.

Hon har lett ett flertal projekt inom samtidsdokumentation, forskningsprojekt och utställningar som handlar om mänskliga rättigheter. Bland annat forskningsprojektet och utställningen MOD som handlade om kvinnliga svenska rösträttskämpar i Bohuslän. Jienny jobbar med att synliggöra olika perspektiv ur historien och berätta historier som inte tidigare berättats. Som presentatör under MRF kommer hon att lyfta personliga berättelser från hbtqi-personer i historien i Bohuslän.

NAVET

Navet i Bergsjön är en förening av och för invånarna och civilsamhället i Bergsjön. Navets ändamål är att vara en öppen mötesplats för utövande av demokrati, gemenskap, kultur, personlig bildning och utveckling. Medlemmarna är individer och lokalt verksamma föreningar och organisationer. Navet är en av arrangörerna av visningarna av De oönskade och Idol på Bergsjöns kulturhus.

.

NAIRI MOOSAKHANIAN

Nair är utvecklingsledare på Bostadsbolagets avdelning för social hållbarhet. Bostadsbolaget är Göteborgs äldsta allmännyttiga bostadsbolag och förvaltar närmare 25 000 hyreslägenheter med 50 000 hyresgäster. Arbetet med social hållbarhet handlar främst om att  skapa trygga och trivsamma boendemiljöer tillsammans med bolagets hyresgäster och olika samarbetspartners. Bostadsbolaget är en del av Framtidenkoncernen som har antagit en strategi för att bidra till Kommunfullmäktiges mål om att Göteborg inte ska ha några områden som av polisen klassas som ”särskilt utsatta” 2025. Nair kommer att samtala med publiken efter visningarna av De oönskade på bio Capitol och i Angered.

AMNESTY INTERNATIONAL

Amnesty International är en internationell människorättsorganisation, en ideell organisation som verkar för mänskliga rättigheter. Arbetet bygger på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 10 december 1948, samt konventioner gällande mänskliga rättigheter.

Amnesty kommer att finnas på plats vid visningarna av bl. a Green Border.

ANNI-FRID FRISK
Anni-Frid är utvecklingsledare på Bostadsbolagets avdelning för social hållbarhet.
Bostadsbolaget är Göteborgs äldsta allmännyttiga bostadsbolag och förvaltar närmare 25 000 hyreslägenheter med 50 000 hyresgäster. Arbetet med social hållbarhet handlar främst om att  skapa trygga och trivsamma boendemiljöer tillsammans med bolagets hyresgäster och olika samarbetspartners. Bostadsbolaget är en del av Framtidenkoncernen som har antagit en strategi för att bidra till Kommunfullmäktiges mål om att Göteborg inte ska ha några områden som av polisen klassas som ”särskilt utsatta” 2025. Nair kommer att samtala med publiken efter visningarna av De oönskade på bio Capitol och i Angered.

MADE IN BACKA

Made in Backa arbetar med barn och unga i stadsdelen Backa i Göteborg. Ungdomarna arbetar med olika kreativa aktiviteter, bl. a skapar de egna  reportage, noveller och poesi som resulterar i en tidning. Made in Backa är med och arrangerar visningar av Totem och De oönskade under årets MRF, i samarbete med Brunnsbo fritidsgård.

ANDREAS ANTELID

Andreas Antelid är kulturarvssamordnare i Kungälv och utbildad gymnasielärare i samhällskunskap och historia. Han har länge engagerat sig i frågor som rör demokrati och även varit delaktig i utställningen ”Yttrandefrihetens gränser” som visas på Mimers hus augusti tom november 2024. Andreas kommer att hålla i ett samtal efter filmvisningen av Make democracy great again på biograf Trappan.

TALAR KIRKOR

Talar Kirkor arbetar med utvecklingsfrågor på Bostäder i Borås och även är mycket aktiv i föreningslivet i Bergsjön. Hon kommer att finnas på plats i debatten efter visningen av De oönskade på Bergsjöns kulturhus torsdagen 21 november.

CATHERINE HOLT
Hyresgästföreningen är en intresseorganisation för hyresgäster i Sverige. Catherine Holt är förtroendevald i Hyresgäst­föreningen Norra Göteborg och har engagerat sig i debatten om chockhöjningar av hyror, bl. a på Rymdtorget och Siriusgatan i Bergsjön. Hon kommer att finnas på plats på debatten efter visningen av De oönskade på Bergsjöns kulturhus torsdagen 21 november.

UNGA PÅVERKAR

Unga påverkar arbetar med att öka barn och ungas inflytande, delaktighet och möjlighet att påverka. Hit kan barn och unga komma med sina idéer eller funderingar och få hjälp med att göra sin röst hörd. Unga påverkar kommer att finnas med i debatten efter visningen av De oönskade på Bergsjöns kulturhus.