Kortfilmsprogram: Dansa min docka och Försvar

Kortfilmspaket: Vi visar två aktuella kortfilmer från Simon Elvås och Jasmijn Kooijman. Efter filmerna kommer vi att ha en diskussion, bl . a omkring vapentransport och hur det kan kännas att ta ställning för sina egna åsikter i en familj.

Dansa min docka: 

En berättelse som kretsar kring asylrätten. Med humor och stor igenkänning levandegörs dockorna som föreställer de människor som påverkar – och de som påverkas – av den svenska migrationspolitiken. I Kooijmans hybridfilm möter vi papperslösa personer, asylrättsaktivister och handläggare på Migrationsverket. De små vardagliga momenten, från när livet pågår som vanligt, skildras mellan de stora och livsavgörande besluten som tas över huvudet på huvudpersonen Ali, som i åratal försökt få tillstånd att stanna i Sverige. Kritiken mot de samhällsstrukturer som gör osäkerheten så stor för de asylsökande går inte att ta miste på och mitt i det allra hemskaste lyckas filmen också vara rolig.

Regi: Jasmijn Kooijman, Längd 15 min, Land: Sverige 2022, språk: Svenska

Försvar:

En turkisk militärdelegation är på besök och ingenjören Josef har fått förtroendet att sälja in det nya svenska vapensystemet. Tyvärr är Josefs 16-åriga dotter Nadia fredsaktivist och tillsammans med sina kompisar är hon fast besluten att stoppa försäljningen. När Josef inte kan hitta sitt passerkort bryter kaos och familjegräl ut mitt i världspolitiken.

Regi: Simon Elvås Längd: 20 minuter  Land: Sverige 2022 Talat språk: Svenska Textat på: svenska