Samtalsledare Österåker

MIKAELA KINDBLOM
Mikaela Kindblom är filmvetare, filmpedagog och författare har jobbat i många år med att möta skolklasser och prata film och älskar det aktiva samtalet om film. Hon arbetar med filmpedagogiska projekt bl a. i Solna och har skrivit boken Den svenska drömfabriken – historien om Filmstaden i Råsunda.

 


GERHARD NUSS
Bland annat vigselförrättare och nämndeman i Migrationsdomstolen:
Vi vuxna är ansvariga för att ge barnen – alla barn i världen – de bästa möjliga villkoren och förutsättningar som kan tänkas. Barn i Sverige måste få känna att barn i andra delar av världen också har en framtid och ett hopp.

 

 

TOVE ERIKSSON
Arbetar sen drygt ett år som projektledare för integrationsprojektet VIDA, som handlar om att matcha nyanlända personer med en förening och skapa samverkan mellan bland annat kommun och civilsamhälle. Tove brinner för frågor som rör mänskliga rättigheter och försöker på alla möjliga och omöjliga sätt, att bidra till ett öppet samhälle där alla får plats; oavsett kön, religion, hudfärg och/eller sexuell läggning.

 

CATTIS OLSÈN
Cattis Olsén driver företaget Marinda -personligare utveckling, är utbildad inom normkritisk pedagogik och har erfarenhet av att leda reflekterande samtal. Hon föreläser bland annat om frågor kring mänskliga rättigheter och barnkonventionen som blir svensk lag 2020.

YLVA GUSTAVSSON

Ylva Gustafsson är sydsame, född och uppvuxen i Jämtland. Hon är skådespelerska utbildad inom fysisk teater, och har bl a jobbat med soloprojekt, i fria teatergrupper, som teaterpedagog samt varit anställd som skådespelare vid Giron sámiteahter, den samiska teatern med bas i Kiruna. Ylva har även jobbat samepolitiskt, samt som föreläsare inom samisk kultur i många år. Hon är dessutom snart diplomerad inom Uttryckande konst-terapi, en psykoterapiform. I filmen Sameblod spelar Ylva rollen som Laevie, den samiska hushållerska som ansvarar för barnen på ”Nomadskolan” – den internatskola som var obligatorisk för samiska barn förr. Filmen, som berättar en av många samiska livshistorier, kan ge en större förståelse bakom de utmaningar många samer står inför än idag: en verklighet inte sällan präglad av rasism, fördomar och diskriminering.Ylva kommer att introducera filmen. Efter visningen svarar hon gärna på frågor t ex om inspelningen, om vad i Sameblod som hänt i verkligheten, eller andra frågor som filmen kan ha väckt.