Kortfilmspaket: I

GIRLS & BOYS
Sextonåriga Nour vill bli av med oskulden, men hon kan ju inte ens snacka med killar och hur sjutton ska hon då få någon i säng?

Girls & Boys är en snygg, smart och rolig film som bjuder på både skratt och allvarliga fråge-ställningar i en elegant filmisk dans. I ett genomtänkt och stilrent universum är tjejerna framfusiga och skrytsamma medan killarna trippar runt i höga klackar, ph (punghållare) och åtsittande kläder och oroas över andras omdömen. Ett enkelt men genialt grepp som synliggör normer och väcker frågor om könsroller, genus och presentation. Ett måste i skolan helt enkelt!

Längd: 30 minuter Regi: Ninja Thyberg
Talat språk: Svenska


RINKEBYSVENSKA
Skådespelerskan Aisatou har anställts av en reklambyrå för att göra ett röstreklamjobb för radio och TV. Men det går inte riktigt som hon eller beställarna har tänkt sig. Ska Aisatou följa sin egen röst eller bli den som uppdragsgivarna vill göra henne till?

Rinkebysvenska vann FilmCentrums distributionspris på STOCKmotion, med motiveringen: Genomtänkt, genomsmart, genomsnyggt och genomklaustrofobiskt. En situation som speglar ett samhälle som vi allt för väl känner igen. FilmCentrums distributionspris går till en viktig och obekväm film. En film om förväntningar och representation. En film om att få sin röst kvävd, regisserad och omformulerad. En fiktiv men högst verklig, välgjord och angelägen film om makt och stereotypskapande media.

Längd: 11 minuter Regi: Bahar Pars
Talat språk: Svenska