Samtalsledare Jönköping

ANNA RYDELL
Arbetar som Filmutvecklare på Region Jönköpings län. Tidigare har jag arbetat på UR och Linneuniversitetet med medie- och filmpedagogik. Redan som liten berördes jag av bilder och film. När jag gick i skolan bedömdes mina bilder utifrån om de var fina eller inte men jag hade något att berätta. Som bildlärare uppmuntrade jag eleverna att skapa utifrån vad de ville berätta. Alla elever är inte bekväma med papper och penna. Det går lika bra att berätta med foton, bilder, rörlig bild, ljud och karaktärer. Det är varje elevs demokratiska rättighet att få verktyg som de behärskar och varje pedagogs skyldighet att ge dem det. Film och bilder bygger broar, skapar kommunikation och förståelse. 
MARTIN KLEVEGÅRD
Började min filmbana på Filmhuset i Stockholm och tog därefter klivit över och arbetade som kamera-assistent på ett flertal långfilmer och reklamfilmer samt tv produktioner. Utbildning i manus och dramaturgi på Runö folkhögskola och Biskops Arnö författarskola och har skrivit manus samt regisserat ett tiotal kortfilmer. Sedan år 2010 arbetar jag även som filmare, filmkonsulent och filmpedagog bland annat på studieförbundet Bilda. Redan som liten fastnade jag för filmmediet. Intresset att göra egna korta filmer växte sig allt större och min fascination för bilden, med allt vad den säger har inte avtagit för mig. Idag känns bildens betydelse än mer viktig och bilder och filmer omger oss människor överallt. Ett medium jag finner viktigt att diskutera och ges möjlighet att få ta del av. Med filmen får vi ta del av kulturer, människor och berättelser vi annars kanske inte har fått höra.
HELENA SANDBERG
Med ett brinnande intresse för film och dess historier blev filmer mina kompisar under min uppväxt, en egen värld och verklighetsflykt. Idag brinner jag för filmkunnighet och filmanalys: Vi har gått från ett textsamhälle till ett bildsamhälle där det är en demokratisk rättighet och förutsättning att kunna förstå, tolka och producera rörliga bilder. Barn och unga behöver få bearbeta och uttrycka vad de tagit del av. Jag är filmvetare och filmkritiker, men också utbildad mediepedagog (samt gymnasielärare i engelska). Arbetar sedan 2014 som film- och mediepedagog på Jönköpings Kommun, producent för Jönköping filmfestival samt frilans inom filmjournalistik och filmkritik.
  DAN AHNBERG
Jag brinner verkligen för ungdomarnas utveckling där metoderna är olika kulturella uttryck såsom musik, film och skapande. Jag vet själv hur viktigt det är att få en plattform att uttrycka sig på. Att få sätta toner till texterna eller att leta efter den perfekta bilden för att uttrycka sin känsla, det ger kraft.
Varje dag är jag med och skapar mötesplatser där våra fördomar testas, demokrati och samhällsfrågor utmanas och livsfrågor bearbetas i smågruppsform. Det är jag stolt över! Jag ser fram emot att få möta er i ett kul filmsamtal efter denna intressanta film.