Samtalsledare Göteborg

CECILIA BJÖRK
Cecilia Björk är en svensk manusförfattare och regissör uppvuxen i Härnösand. Just nu är hon aktuell med dokumentären En bra vecka för demokratin där hon undersöker hur samspelet mellan politik, makt och media ser ut under Almedalsveckan. Filmen nominerades till Dragon Award Best Documentary på Göteborgs filmfestival och tävlade i Tempo Documentary Award
  NORA ADIN
Nora Adin arbetar som föreläsare kring hedersrelaterat våld, skribent och moderator. Hon har tidigare varit aktiv inom UN Women och Institutet Mot Hedersförtryck. Efter filmen Vad ska folk säga i Angered kommer hon prata om socialtjänstens roll i att ta sig ur en hederskontext och även kring vad det innebär för den enskilde att leva i kontexten.
DANIEL TERRES, URBAN KONST
Daniel Terres från Urban konst, Göteborgs stad, kommer att hålla i ett samtal efter filmen The man who stole Banksy. Samtalet kommer bl.a handla om gatukonst och demokrati, rätten att påverka sin egen omgivning
KADIR MERAL
föddes i en kurdisk by i sydöstra Turkiet och kom som 14-åring till Sverige. Idag är han ståuppkomiker, lärare och föreläser i integrationsfrågor, bl a om möjligheten och utmaningen med en mångkulturell skola och idrottsföreningarnas betydelse för integration.
STINA NILSS
Stina Nilss arbetar på Kultur Ungdom, hon är aktiv i nätverken #Unga på landsbygden, Refugee Welcome Sjuhärad, och bor i Mollaryd. Stina Nilss kommer att hålla i ett samtal efter filmen Amatörer som kretsar kring unga på landsbygden, urban norm och hur vi kan vidga bilden av vad landsbygden kan vara?
  ELEKTRA OCH UNITED SISTERS
Sara Bessa från United sisters och Armin Azadkhah från Elektra kommer att finnas på plats och prata med publiken efter filmen Vad ska folk säga på biograf Bergakungen och i Frölunda. Elektra är en mänsklig rättighetsverksamhet på Fryshuset som arbetar mot våld och förtryck i hederns namn. United sisters arbetar bl. a med tjejgrupper och att stärka unga tjejers självkänsla.
TEYSIR SUBHI
Teysir Subhi är frilansande mediestrateg, debattör och arbetar som lärare. Hon har i ett flertal debattartiklar och tv-debatter bl. a talat om vikten av en hatbrottslagstiftning som efterlevs i praktiken, samt att revidera läromedel och böcker inom populärkultur som innehåller rasistiskt språk. Teysir kommer att hålla i ett samtal med publiken i samband med visningen av filmen BlacKkKlansman.
RÄDDA BARNEN
Inget barn ska behöva fara illa. Rädda Barnen stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. De väcker också opinion för barns rättigheter. Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och verksamheten grundar sig på Barnkonventionen. Rädda Barnen finns på plats efter visningarna av filmerna Little Wing och vid visningarna av Gruppen finns Daniel Andersson från verksamheten På lika villkor på plats, en satsning för att stärka engagemang, delaktighet och inflytande för barn och unga i Sverige.
PIA TJÄDER
Pia Tjäder är manusförfattare och filmregissör, utbildad bland annat på filmhögskolan i Göteborg, Nordland Kunst- og Filmskole och universitet i Oslo. Hon har lång erfarenhet som filmpedagog, samt av både kort- och novellfilmer och har medverkat med ett flertal filmer på Göteborgs Filmfestival.

ARDESHIR BIBAKABADI

Ardeshir Bibakabadi har varit en aktiv HBTQ-aktivist i 20 år och är ordförande i föreningen Homan i Göteborg som riktar sig till främst asylsökande personer från Mellanöstern som är HBTQ. Han är informatör, opinionsbildare i olika sammanhang och försöker bryta rådande heteronormer så att var och en får rättighet och möjlighet att vara sig själv.

 

ANGELICA LÖWDIN
Angelica var närmare 70 år när hon kom ut som transperson. Numera är hon en van aktivist som engagerar sig i transpersoners rättigheter, hon är ledamot i Göteborgs stads HBTQ-råd och aktiv i transföreningen FPES.Angelica kommer att samtala med publiken efter visningen av filmen Just Charlie.

ANGELICA TINGSTRÖM OCH JENNY HELIN

Angelica Tingström, sakkunnig hedersrelaterat våld och ansvarig för Resursteam Heder i Angered kommer att berätta om det stöd som finns att få efter filmen Vad ska folk säga? På plats finns också Jenny Helin, samordnare våld i nära relation och hedersrelaterat våld som är med och driver konceptet ”Det handlar om kärlek” på skolor i Angered för att lyfta barns rätt att själva välja partner och själva välja sitt liv.

TOMAS MAGNUSSON, ORDFÖRANDE SVENSKA FREDS GÖTEBORG

Svenska Freds och skiljedomsföreningen har varit aktiva i Sverige sedan 1883. De arbetar för hållbar fred och nedrustning genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker och makthavare. En viktig utgångspunkt är människors rätt och möjlighet att ställa krav på att lokala, nationella och internationella makthavare prioriterar hållbar fred och nedrustning. Tomas kommer att finnas på plats efter den libanesiska filmen Förolämpningen.

JENNY STRINDLÖV

Jenny Strindlöv arbetar som grävande journalist på SVT Uppdrag granskning. Hon har under ett års tid infiltrerat extremhögern i Sverige, resultatet har vi kunnat se i Uppdrag gransknings Alternativhögern i Sverige som sändes i augusti detta år. Jenny har även varit med och gjort research till filmen Mannen som lekte med elden och kommer efter filmen berätta om hur högerextrema kretsar i Sverige ser ut och hennes erfarenheter av infiltration.

 

TRANSAMMANS

Transammans har sedan 2013 samlat transpersoner och närståenden, att bilda lokalgrupper runt om i landets orter. De anordnar fikaträffar, samtalsgrupper, kollon för transbarn, utbildningar av föreningar, institutioner och företag, driver påverkansarbeten och peppar varandra via facebookgrupper. Transammans håller i samtalet efter filmen En fantastisk kvinna.

MARIA WHITE

Maria White har lång erfarenhet av att arbeta som kurator och hon har även under flera år arbetat med unga i Toleransprojektet i Kungälv, ett projekt som syftar till att motverka intolerans och rasism hos skolungdomar. Maria kommer att samtala med publiken efter filmerna Gruppen och Pirret.

HAISAIM A-RAHMAN 

Haisam A-Rahman är samordnare för Göteborgs Stads arbete mot våldsbejakande extremism. Han kommer närmast från civilsamhället och Göteborgs universitet. Detta år har han bl. a arbetat med en rapport som visar att högerextrema grupper har ökat sin närvaro i Göteborg. Haisam kommer att finnas på plats efter visningen av filmen Gruppen

VIANA BARZAN MIKKELSEN

Viana Barzan Mikkelsen är dokumentärfilmare som frilansat i Argentina, Kurdistan och Sverige.
Hon har jobbat på SVT som videojournalist, varit engagerad i ungas filmskapande och arbetar för närvarande som lärare på Biskops Arnös dokumentärfilmskola.

YLVA ZETTERLUND, AFRIKAGRUPPERNA

Ylva Zetterlund från Afrikagrupperna kommer att inleda filmen Dead donkeys fear no hyenas och berätta om fenomenet landgrabbing och hålla i ett samtal om detta efter filmen. Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en mer rättvis världsordning.

 

EWY GAHNSTRÖM

Ewy Gahnström är kommunalråd i Uddevalla. Hennes huvudområden är arbetsmarknads- och integrationsfrågor. Ewy kommer att finnas på plats efter visningen av filmen Vad ska folk säga? i Uddevalla.

GERT GELOTTE

Gert Gelotte  har lång erfarenhet som journalist och författare, han har bland annat varit politisk reporter, krönikör och ledarskribent. Gert Gelotte är nu verksam som fri debattör och skribent. 2016 gav han som huvudförfattare ut boken ”En slant i muggen och sedan”. I boken beskrivs verkligheten för de som lever i extrem fattigdom i Sverige och i Rumänien. 2017 tilldelades Gert Gelotte Göteborgs stads förtjänsttecken. Gert kommer att samtala med publiken efter visningen av A Ciambra – berättelsen om Pio.

 

#VISTÅRINTEUT

Sara Edvardson-Ehrnborg från yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut. Nätverket består i sin inre kärna av cirka 9000 professionella och volontärer som på ett eller annat sätt möter och är engagerade i Sveriges ensamkommande barn och ungdomar.