Samtalsledare Göteborg

WIKTOR ERICSSON
Wiktor Ericsson är en svensk manusförfattare och regissör uppvuxen i Malmö. Han är bl. a känd som en av skaparna bakom tv-serierna Starke man och Halvvägs till himlen. Just nu aktuell med den kritikerrosade långfilmen Jordgubbslandet, som hade premiär sommaren 2017.
  THERESA TRAORE DAHLBERG
Theresa Traore Dahlberg växte upp omväxlande på Öland och Burkina Faso och är nu baserad i Stockholm. Theresa har en bakgrund som filmare, producent, konstnär och modell. Hon har studerat filmproduktion vid The new school i New York samt Stockholms dramatiska högskola och har arbetat med olika produktioner bl. a på SVT och andra produktionsbolag på Haiti och Burkina Faso. Just nu är hon aktuell med dokumentären Ouaga girls, som är hennes långfilmsdebut.
EVA JANSSON & ROBERT LARSSON
Eva Jansson och Robert Larsson kommer att samtala med publiken efter filmen Jätten i Uddevalla. Eva som är rullstolsbunden sedan födseln p g a ryggmärgsbråck och Robert Larsson, med ADHD-diagnos, kommer att berätta om sina liv utifrån sina synliga och osynliga funktionsvariationer.
MATTIAS GARDELL
Mattias Gardell är författare, religionshistoriker och vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, vid Uppsala universitet. Boken Raskrigaren – Seriemördaren Peter Mangs (2015) ger en inblick i den ideologiska vit-makt miljö där serieskytten Peter Mangs verkar och innehåller ingående intervjuer med offer och anhöriga. Mattias kommer att hålla ett samtal efter filmen Brev till en seriemördare, som handlar om en av de fall som beskrivs ingående i boken.
PATRICIA FJELLGREN
Patricia Fjellgren har samisk bakgrund och brinner för den samiska kulturen. Hon fick Språkrådets minoritetsspråkspris 2017 för sitt arbete med att revitalisera de samiska språken, bland annat via sitt arbete på samiskt språkcentrum. Hon arbetar även just nu på UR med dokumentärserien Historien om Sapmi som publiceras i slutet av 2017. Patricia var regiassistent på inspelningen av Sameblod och spelade huvudrollen i filmen Myrlandet (2010).
  JOHAN AKSELL
Johan Aksell är utbildad teaterregissör och har tagit film och TV-kurser på bland annat Middlesex University och Raindance i London. Sedan 2005 jobbar han som filmpedagog runt om i Västra Götaland.
WIKIFEM – SOFIE JANSSON
Wikipedia är en av våra mest använda informationskällor, men visste du att endast 9 % av de som skriver på Wikipedia är kvinnor? Det betyder att informationen som finns där, till stor del styrs av män, vilket Wikifem ser som ett demokratiproblem. Wikifem är ett projekt inom Sveriges kvinnolobby, med syfte att skapa och sprida kunskap om kvinnor på Wikipedia.
MOMODOU JALLOW
Momodou Jallow är bosatt i Malmö och är ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa, samt vice ordförande i europas största antirasistiska organisation ENAR-European network against rasism. Momodou kommer att hålla i ett samtal i Angered efter filmen Sameblod – samtalet kommer att fokusera på Sveriges koloniala arv och rasistiska historia ur ett bredare perspektiv.
PIA TJÄDER
Pia Tjäder är manusförfattare och filmregissör, utbildad bland annat på filmhögskolan i Göteborg, Nordland Kunst- og Filmskole och universitet i Oslo. Hon har lång erfarenhet som filmpedagog, samt av både kort- och novellfilmer och har medverkat med ett flertal filmer på Göteborgs Filmfestival.
UNITED SISTERS & ELEKTRA
är verksamheter på Fryshuset som arbetar för unga tjejers rättigheter och självutvecklande process, detta genom dialog, möten och utbildning. Elektra och United sisters kommer att samtala med publiken efter filmen Dolda tillgångar utifrån ett intersektionellt perspektiv med fokus på diskriminering, könsroller och etnicitet.

 

MARIA ENG
är filmregissör, manusförfattare och filmpedagog, utbildad på filmhögskolan i Göteborg. Hon har skrivit och regisserat flera kort/novellfilmer och arbetar just nu med manus till sin första långfilm.
PENTII KÄPPI
var ett av de 70 000 finska krigsbarn som kom till Sverige och Danmark under andra världskriget. Pentti är forskare och har arbetat länge som historielärare i Göteborg. Han är även aktiv i Riksförbundet finska krigsbarn och Finlandssvenska föreningen och föreläser ofta om Finlands och Sveriges gemensamma historia sett ur ett finskt perspektiv, det självständiga Finlands historia. Pentti är även, med sina 83 år fyllda, den äldsta löparen som sprang Göteborgsvarvet 2017.
JOHANNES MARIANEN
Johannes Marainen är uppväxt i en sameby och har själv erfarenhet av nomadskolan. I likhet med filmens huvudperson lämnade han sin samiska miljö och studerade vidare. Han har varit lärare på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg med bl a ämnet Svenska, hans fjärde språk. Han var med om att starta Sameföreningen i Göteborg och var under lång period dess ordförande. Han har också varit samepolitiskt aktiv och framhåller som det största ögonblicket sitt liv i det sammanhanget när han som sittande ordförande i Nordiska samerådet i Åre 1986 klubbade beslutet om den samiska flaggan (se flaggan på bilden). Han håller numera föreläsningar hur det är att leva i två kulturer.
KADIR MERAL
föddes i en kurdisk by i sydöstra Turkiet och kom som 14-åring till Sverige. Idag är han ståuppkomiker, gymnasielärare och föreläser i integrationsfrågor, bl a om möjligheten och utmaningen med en mångkulturell skola och idrottsföreningarnas betydelse för integration.
EBBA HERMELIN
skolkurator i Hammarkullen sedan mer än 20 år. Har i sitt arbete mött och arbetat med många gömda(papperslösa) barn och deras familjer. Var aktiv i Flyktingamnesti 2005, en landsomfattande kampanj med ursprung i Hammarkullen, som gav ca 15000 gömda uppehållstillstånd i Sverige. Sedan några år med i Solidaritetsbyrån, ett ideellt nätverk som på olika sätt stöttar papperslösa barnfamiljer.
  RANDI HAWRAMI
Randi är social entreprenör som har arbetat med integrationsfrågor både på kommunal och regional nivå under de närmsta åren, bland annat har han arbetat på Göteborgs föreningscenter med matchningar mellan nyanlända och arbetslivet. Han kom som 7-åring till Sverige och är uppvuxen i Kungälv.
#VI STÅR INTE UT
Yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut består i sin inre kärna av cirka 9000 professionella och volontärer som på ett eller annat sätt möter och är engagerade i Sveriges ensamkommande barn och ungdomar. Efter filmen kommer de att hålla i ett samtal om ensamkommande barn och ungas situation, den långa väntan på besked från Migrationsverket, vad som händer när ungdomen får sin ålder uppskriven, vad som händer vid tredje avslag, observationer av psykisk ohälsa och mycket mer.
LISA WAHLBOM
Lisa Wahlbom är en filmare/producent från Stockholm som driver produktionsbolaget Mediabruket. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med dokumentärer och faktaproduktioner, bl. a för Sveriges Televison. Hon brinner särskilt för barns och kvinnors rättigheter och historia, många av hennes projekt som tex Ingen riktig Våldtäkt, En Eskortflickas dagbok och Kvinnorna på fröken Frimans tid handlar om detta.
MARTIN BRÖNS
Martin Bröns bor i Göteborg och är utbildad skådespelare. Han arbetar bl.a som trollkarl, clown och filmpedagog. Han är utbildad på Commedia school i Köpenhamn och har turnerat i Europa med teater Kolibris kritikerrosade föreställningar
GÖRAN LARSSON
Göran Larsson är professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han föreläsare och debatterar ofta om hatbrott; vilka orsaker som kan finnas, vilka grupper som är extra utsatta och hur internationella händelser påverkar klimatet här i Sverige. Göran Larsson har på uppdrag av SST (Myndigheten för stöd till trossamfund) varit med och kartlagt främlingsfientliga handlingar mot trossamfund i Sverige.

 

ZABIHULLAH MATIN
Zabihullah Matin arbetar på Uddevalla kommun som samhällsvärd och brobyggare. Han kommer ursprungligen från Afghanistan och är aktiv i Sveriges ensamkommandes förening, samt har varit med och arrangerat Imagine-festivalen i Uddevalla 2017.
HANNA POUSETTE, PONTUS JONESTRÖM, MINNA LUNDBERG
Hanna Pousette, Pontus Joneström och Minna Lundberg är regissörerna till filmen Do not come to Europe, som är är gjord inom ramen för Röda korsets dokumentärfilmskurs. Filmen har vunnit flera priser, bl.a Best documentary på Illinifest 2017, Best student film på DocuTIFF och hedersomnämnande på Stockmotion.
TEYSIR SUBHI
Teysir Subhi är frilansande mediestrateg, debattör och lärarstudent. Hon har i ett flertal debattartiklar och tv-debatter bl. a talat om vikten av en hatbrottslagstiftning som efterlevs i praktiken, samt att revidera läromedel och böcker inom populärkultur som innehåller rasistiskt språk.
LOUISE THORN, EMMAUS
Louise Thorn är projekthandläggare för Mellanöstern och Mozambique på Emmaus Björkå. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med projekt på Västbanken och i andra delar av Palestina. Louise kommer att prata med publiken efter visningen av Giraffada.
  RÄDDA BARNEN
Inget barn ska behöva fara illa. På Rädda Barnen stöder vi barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi väcker också opinion för barns rättigheter. Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och vår verksamhet grundar sig på Barnkonventionen.
Tasso Stafilidis, Westpride
Tasso Stafilidis, ordförande i Westpride kommer att samtala med publiken efter visningen av filmen Silvana – väck mig när ni vaknat. West Pride är en konst- och kulturfestival som skapar trygga mötesplatser för hbtq-personer och lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation. Förutom engagemangen i Westpride är Tasso även skådespelare, författare och verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas.